Oproep: doe mee met de DIA docentenenquête!

Samen met jou willen wij in kaart brengen hoe docenten Duits in Nederland hun vak beleven. Hoe staat het er voor met lezen in de klas, doeltaalgebruik, leerlingenuitwisselingen en bijscholingen? Welke uitdagingen zijn er? Wat zijn jouw wensen, behoeftes als docent Duits? En hoe zie jij de toekomst van het schoolvak? Laat het ons nu weten! Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en is geheel anoniem. Als dank voor jouw waardevolle input kan je een boekenbon winnen ter waarde van 50 euro.

-> Belevingsonderzoek docenten

2 thoughts on “Umfrage: het schoolvak Duits in het VO

 • 17. Mai 2022 um 10:15
  Permalink

  Het is traditioneel dat Duits vanaf leerjaar 2 wordt gegeven. Gevoelsmatig zeg ik dat op scholen waar dat niet het geval is, Duits serieuzer genomen wordt en uiteindelijk ook tot een hoger uitstroomniveau leidt.

  Het breekt mij al jaren op dat Duits veelal in splinteraanstellingen wordt aangeboden, hetgeen alleen maar op te lossen is door een ander vak te geven, dan wel op meerdere scholen les te geven.

  De uitstroomniveaus lijken enorm te verschillen. Ik geef ook les op een mbo en merk dat het instroomniveau van de studenten enorm verschilt. Er is iets te winnen bij het afstappen van Engels als francofone taal, nu GB uit de EU is. Verder zou het streven van de EU naar een moedertaal en twee vreemde talen stringenter gehanteerd moeten worden. Indirect leidt het tot meer inzicht in andere culturen met in het verlengde daarvan een bijdrage aan burgerschap en internationalisering.

  Antworten
 • 20. Juli 2022 um 10:45
  Permalink

  Liebe Frau Schraa,
  Sie schreiben: „Engels als francofone taal, nu GB uit de EU is.“ Seit wann ist Englisch eine francofone Sprache? Ist der Austritt des VK als Anlass nicht ein bisschen kurz gedacht?

  H.

  Antworten

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.