Beste collega’s

Ik geef zowel les in het secundair onderwijs als in het volwassenenonderwijs (niveau B1). Heeft iemand tips voor „laagdrempelige“ maar toch ook motiverende spreekoefeningen op dit niveau (B1)?

Hartelijk dank voor de reacties.
Vriendelijke groeten

Frank Lenaerts

10 thoughts on “Spreken op B1 niveau

 • 24. Januar 2012 um 21:34
  Permalink

  Ich arbeite mit „Studio d B1“ vom Cornelsen Verlag und bin damit gut zufrieden, schaun sie doch mal rein..

  Antworten
 • 25. Januar 2012 um 10:18
  Permalink

  Ich bin auch im Ganzen vom Lehrwerk studio d (das ich im Bereich Erwachsenenbildung einsetze) begeistert. Ich suche aber extra (und vielleicht auch ab und zu „spielerische“ Sprechaufgaben), die die Kursteilnehmer (ohne zu vel Aufwand) zum Sprechen anregen und motivieren.

  Antworten
 • 30. Januar 2012 um 17:15
  Permalink

  Auch unterrichte Erwachsene. Es ist wirklich schwierig sie zum Reden zu bringen. Sie sind immer ganz schnell fertig. Ich habe zwei Tips: Nr.1: Schneidet eine nicht zu lange Geschichte in soviel Stücke wie du Schüler hast. Lasse sie auf die Rückseite ihres Stückes den Namen schreiben und es gut durchlesen. Danach sammelst du die Stücke wieder ein. sie dürfen sich jetzt auf Deutsch unterhalten über die Geschichte und die Stücke in die richtige Reihenfolge legen. Es war bei mir schon zwei Mal erfolgreich.
  Nr. 2: Nehme eine Geschichte A. Verändere in der Geschichte einige Substantive (z. B. 5) in andere (Geschichte B) Lasse beide Geschichten durchlesen und sammele sie wieder ein. Derjenige mit Version A fängt an seine Geschichte zu erzählen und derjenige mit Version B erklärt danach welche (5) Veränderungen es in seiner Geschichte gab.
  Mailt ihr mir eure Kommentare…

  Antworten
 • 26. Mai 2012 um 09:20
  Permalink

  ideeen voor spreekoefeningen:
  Politieberichten downloaden van internet en de leerlingen deze laten preseteren. 1 leerling is presentator en 1 leerling is reporter ter plekke. Samen geven ze een samenvatting van het politiebericht. De reporter haalt tenslotte 1 lerlingen uit de klas die een getuige is en alles heeft gezien. Deze beschrijft in detail wat hij heeft gezien.

  Leerlingen geven een presentatie over hun studiereis

  Leerlingen leren idioom/redemittel mbt karaktereigenschappen. Je kunt hiervoor ook horoscopen gebruiken. Als docent maak je een powerpoint met allemaal beroepen. De leerlingen moeten in 1 minuut vertellen waarom ze geschikt zijn voor deze baan of waarom niet. Je geeft de lerling per presentatie 1 minuut voorbereidingstijd.

  Laat reclamefilmpjes zien via youtube van even apeldoorn bellen. Laat leeringen vertellen wat ze gezien hebben en wat de clou van het filmpje is. Dit is een pittige improvisatie opdracht.

  Laat leerlingen een presentatie geven over een typisch Nederlands fenomeen zoals de elfstedentocht, voetbalgekte. Leuke teksten waar lerlingen hun inspiratie vandaan kunnen halen is deutscherin.nl

  Verder zeggen dat je alleen Duits verstaat in de les en leerlingen op maandagochtend eens vragen hoe hun weekend was en als ze het gesprek langer dan 5 minuten aan de gang weten te houden krijgen ze een broodje uit de schoolkantine o.i.d.

  Neem de gesprekken eens op met een smartphone. Type de transcriptie uit en bespreek deze na. Deze confrontatie met hun gesproken tekst geeft de lerlingen inzicht in frequent gemaakte fouten. Dan weet de leerlingen waar hij aan moet werken en je hoeft als docent niet steeds te onderbreken od te verbeteren.

  Antworten

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.