reactiesNaar aanleiding van het bezwaarschrift CSE Duits VMBO TL tijdvak 1 2016 en CSE Duits in het algemeen, zijn er inmiddels ruim 120 ondertekende bezwaarschriften aangeboden aan het CvTE.

Het CvTE heeft hier op gereageerd. Lees hier de reactie van dhr. Coenders namens het CvTE [PDF]

Monique van Loon heeft als initiatiefneemster van de grote groep docenten die het bezwaarschrift ondertekend heeft, als reactie een brief teruggestuurd.  Lees hier de reactie van Monique van Loon op de reactie van het CvTE [PDF]

One thought on “Reacties op bezwaarschrift (VMBO)-docenten aan CvTE

 • 13. Juni 2016 um 10:26
  Permalink

  „Dit examen presenteert Duits als een lastig, stoffig , oninteressant vakgebied. Het presenteert Duits als alles, wat wij als docenten proberen te weerleggen. Duits is een prachtig vakgebied en je kunt leerlingen op zoveel zinnigere vaardigheden toetsen, dan op slechts de leesvaardigheid bij dit soort teksten. Denk aan wat leerlingen gaan doen met de taal Duits als ze het VO afgesloten hebben met een diploma. Hoeveel leerlingen zullen in hun werk of binnen hun privésituatie dit soort teksten lezen en daarover de vragen moeten beantwoorden, die binnen het examen gesteld worden?
  De kans, dat leerlingen in de toekomst achter een balie zitten en mensen welkom moeten heten in het Duits, dat leerlingen een bestelling moeten verstaan in het Duits, een sollicitatiebrief moeten schrijven voor een (vakantie)baan in Duitsland of een bestelling moeten doen via internet om onderdelen te verkrijgen, is vele malen groter. Waarom geen combinatie van nuttig, passend en interessant gebruik van de taal en kennis van het land, hetgeen alleen kan door het combineren van meerdere vaardigheden. Daarbij is lezen uiteraard een noodzakelijke, maar niet de enige vaardigheid die ertoe doet.“

  Helemaal mee eens! Kijk eens naar de Goethe-Toetsen.
  Waarom verzorgen Goethe, DELF en Cambridge de MVT examens niet?
  http://www.goethe.de/lrn/prf/pro/b1_modellsatz_jugendliche_neu.pdf

  Dit materiaal is passend bij het ERK.

  Antworten

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.