Zie:
http://fd.nl/entrepreneur/wereldveroveraars/180508-1203/duits-onmisbaar-voor-exporteurs

Bedrijven laten kansen liggen als zij zaken doen in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, doordat zij de Duitse taal niet voldoende beheersen.

Een oplossing kan zijn, zo suggereren Nederlandse ondernemers, Duits weer een verplicht vak op de middelbare scholen te maken.

Dat Nederlanders gebrekkig Duits spreken, blijkt uit een onderzoek dat twee Haagse ondernemersorganisaties vorige maand hebben gehouden onder hun leden. De twee verenigingen, de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) en exportorganisatie Fenedex, verwerkten de reacties van tweehonderd bedrijven.

Beter Duits spreken

Bijna 90% meent dat het Nederlandse bedrijfsleven in Duitsland meer omzet kan behalen als ondernemers en exportmanagers beter Duits spreken. Twee derde geeft aan dat de eigen medewerkers onvoldoende kennis van het Duits hebben.

De ondernemers erkennen dat Duitsers steeds meer bereid zijn om zaken te doen in het Engels, maar wijzen erop dat met Engels alleen geen goede exportactiviteiten zijn op te bouwen. ‘Stel je probeert een opdracht te krijgen van een familiebedrijf en je moet concurreren met Duitse bedrijven’, zegt Dick de Boer, voorzitter van de DNHK. ‘Met een Engelstalige presentatie en onderhandeling heb je een grote handicap. Op die manier blijven nu al veel opdrachten liggen die anders naar Nederland zouden kunnen komen.’

Verplicht eindexamenvak

Het bedrijfsleven ziet graag dat Duits weer een verplicht eindexamenvak wordt. Daarnaast zouden scholieren in het basisonderwijs al Duitse les kunnen krijgen. Volgens de ondernemers helpt het ook al als in het onderwijs meer de nadruk wordt gelegd op het actief spreken van de taal dan op de grammatica.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.