160 leerlingen bijeen voor de vijfde ‘Dag van de buurtaal’

Op 19 april 2018 vindt net als in mei 2017 op diverse locaties in Bredevoort de vijfde ‘Dag van de buurtaal’ plaats, gericht op scholen voor voortgezet onderwijs voor 160 leerlingen.  Een aantal Achterhoekse scholen en scholen uit de regio Bocholt/Borken doen net als eerdere jaren mee aan dit unieke evenement met in totaal 8 workshops.

Het programma duurt van 09.00 tot 15.00 uur, met op die tijdstippen de gemeenschappelijke aftrap en afsluiting in de theaterzaal van het Grachthuijs, Kruittorensstraat 1 in Bredevoort. In de verschillende workshops gaan qua nationaliteit gemengde groepen leerlingen met allerlei thema’s  aan de slag, waarbij het praktisch gebruik van elkaars buurtaal – Nederlands of Duits – centraal staat. Voor de leerlingen vinden er bijvoorbeeld workshops kunst, muziek, portretschilderen en literatuur plaats. En verder een workshop EHBO van het Rode Kruis Aalten/Bocholt. Daarnaast wordt er door leraarstudenten Duits van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een workshop met allerlei bewegingsspelletjes (twister etc.) gegeven. ’s Middags is er voor alle leerlingen gezamenlijk een estafetteloop rondom de Slingeplas.

De ‘Dag van de buurtaal’ is uniek in het letterlijk grensoverschrijdende karakter. De vorige vier edities in 2014, 2015, 2016 en 2017 werden door alle betrokkenen zeer enthousiast ontvangen. Daarom is door alle initiatiefnemers besloten deze vijfde editie op touw te zetten. Paul van Dun, projectleider namens Regio Achterhoek: “Voor een echte grensregio is het belangrijk dat haar inwoners de taal van de buren beheersen. De basis daarvoor wordt op school gelegd en deze Dag van de buurtaal helpt daarbij.”

De Dag van de buurtaal zou niet mogelijk zijn zonder de geweldige inzet van talrijke docenten én leerlingen van de deelnemende scholen in het voortgezet onderwijs. Regio Achterhoek en de stad Bocholt werken wederom samen met een aantal enthousiaste docenten om deze dag te realiseren. Financiële ondersteuning komt onder andere van “Interreg Deutschland-Nederland” en een aantal Nederlandse en Duitse gemeenten.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.