Een „Zeitzeuge“ in je klas? Anja Fricke bezoekt scholen en biedt lessen aan over het leven in de voormalige DDR.

Wie ben en wat doe ik?
Ik ben Anja Fricke. 11 jaar oud was ik toen de muur viel in 1989. Ik kom uit de voormalige Oost-Harz, preciezer gezegd uit het Schachdorf Ströbeck. Het is een bijzonder dorp omdat schaken, toen de school nog bestond, een verplicht vak was in de DDR. In Nederland woon ik sinds 2003. Ik ben bezig met mijn laatste module voor mijn bachelor Cultuurwetenschappen op de Open Universiteit. Ik werk als communicatietrainer bij Loo van Eck communicatiebureau in Ede (volgens mij dicht bij Lunteren). Daarnaast geef ik in mijn privé tijd presentaties over de DDR aan scholen.
Men kan mij op verschillende websites vinden: http://www.ddr-museum.nl/ en http://www.duitslandinstituut.nl/gastles-door-een-zeitzeuge . Op de website van het DDR museum heb ik samen met de directeur daarvan een brochure geschreven over en DDR-spullen in combinatie met verhalen over mijn familie. Ik beheer ook de facebook-pagina: https://www.facebook.com/FascinatieDDR. Ik publiceer ook in het cultureel-maatschappelijk maandblad ‘Streven’. De publicaties hebben altijd een link met de DDR.

Gastlessen
In deze folder over mijn DDR presentaties ziet u reacties van leerlingen en docenten over mijn DDR-presentaties op scholen in Nederland. Het is fijn om de kinderen live mee te nemen naar het communisme. Ik doe dit aan de hand van hoe mijn schoollessen zijn gegaan (bijvoorbeeld: de ‘Pioniergruss’ of FDJ-Gruss bij begin en aan het eind van de les) maar ook door eigen DDR-spullen en spullen uit het museum mee te nemen. Wat het fijne van deze presentaties is dat ik de kinderen een groot extra stuk gevoel meegeef dat ze het toch echt goed hebben tegenwoordig, ook al zijn de teveel aan keuzes lastig. En ik ben in hun ogen nog niet oud en ‘grijs’ en kom daardoor qua geschiedenis erg dicht bij ze.

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.