frspleHet Verlag an der Ruhr geeft de reeks „K.L.A.R.“-Krimi uit. De beoogde leeftijdsgroep is 12 tot 16 jaar. De boekjes omvatten ca. 120 pagina’s en zijn – heel prettig voor onze doelgroep – in een groot lettertype gedrukt. Daardoor lijken ze minder „zwaar“ en gaat het lezen wat sneller.

Uit de reeks heb ik „Feuerspiele“ gelezen, over een brandstichting in een Getränkemarkt waar een groepje vrienden van verdacht wordt. Het blijken echter „Die Kanaken“ te zijn, die er achter zitten: een groepje tuig uit de wijk ernaast. Hoewel het boekje als ondertitel „Ein Ruhrgebietskrimi“ heeft, is er verder niet zoveel ‚Roergebieds‘ aan te ontdekken, afgezien van wat plaats- en straatnamen.

Het verhaal kabbelt ongeveer tot halverwege het boek, daarna wordt het pas spannend, aan het eind zelfs ècht spannend als er een race tegen de klok plaatsvindt waarin het om leven en dood gaat. Helaas bevat het verder – zoals zo veel van dit soort verhalen – nogal wat cliché’s: de gezinnen zijn vaak type patchwork, de bad guys zijn overduidelijk bad guys, het kleine zusje is irritant etc. en er wordt veel „cool duits“ gebruikt [„alltagsnahe Sprache“ heet dat in uitgeverstaal], in soms elliptische zinnen, die veel actie moeten overbrengen. Dat maakt het er voor een startende lezer die Duits niet als moedertaal heeft niet eenvoudiger op. Zelf zou ik het daarom van een enkele woordverklaring voorzien om het tempo er in te houden voor de leerlingen.

Omdat het verhaal inhoudelijk niet moeilijk is (de personages krijgen nauwelijks diepgang) en er gaandeweg steeds meer actie in zit, is het iets voor – naar mijn inschatting – eind klas 3 of begin klas 4 („na de grote vakantie, om er weer in te komen“).

Conclusie:
Verhaal: vrij oppervlakkig, daardoor toegankelijk. Voldoende spannend.
– Taalgebruik: deels pittig, maar door dialogen weer te doen
– Opmaak: grote letter, leest prettig
– Omvang: 120 blz. mooie omvang tussen absolute A1-beginnersboekjes en jeugdliteratuur met meer diepgang.
– Niveauinschatting: A2/B1

Het boekje Feuerspiele maakt onderdeel uit van de reeks  „K.L.A.R.“-Krimi’s van het Verlag an der Ruhr. Ze  kosten EUR 6,50 per stuk. De uitgever heeft ook een bijpassende Literatur-Kartei in het aanbod, met uitgebreide didactiseringsmogelijkheden.

Tip: Bekijk hier de eerste pagina’s uit het boekje

 

 

 

0 thoughts on “Jeugdboek: Feuerspiele – Ein Ruhrgebietskrimi

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.