College Hans Pieterson stuurde het volgende bericht:

De conciërge had thuis teveel vitrinekasten, en heeft enkele aan mij gegeven om mijn Duitse leslokaal verder in te richten. Dus heb ik in de zomervakantie allerlei kringloopwinkels bezocht, en koop ik regelmatig op marktplaats en ebay. Met als resultaat dat ik nu een wand heb vol met Duitse artikelen, die ik altijd tegenover mijn leerlingen het Duitse museum noem. Dat is van heel klein (winkelwagenmuntje) tot heel groot (koekoeksklok; de klassen draaien zich nog altijd massaal iedere les om naar achteren als het vogeltje eruit komt).

De eerste weken heb ik vooral af en toe wat verteld over een stad die op een van de artikelen staat, maar het lesdoel is dat leerlingen zelf een voorwerp in handen gedrukt krijgen, en dan vervolgens zelf informatie over de stad of het gebied moeten verzamelen. Dat ga ik meerdere malen dit lesjaar doen, ze moeten de verzamelde informatie bewaren in een map, en zo maken ze hun eigen Duitslandmap, hun eigen dossier. Die lessen zullen vooral over een voorwerp gaan: een les over sneeuwbollen (schudbollen), een les over floaty’s (dat zijn die pennen met drijvende voorwerpen erin), een les met eeuwigdurende kalenders, een les met Plastiskopen (die oude plastic tv’tjes met 8 vakantiefoto’s erin), een les met Viewmaster-schijfjes.

Via dit Duitse museum probeer ik nu verleden en heden te combineren: ik gebruik iets heel ouds, waarna leerlingen met de moderne middelen informatie gaan vergaren. Zijn er nog Duitse collega’s die spullen zoals schudbollen, floaty’s, en andere genoemde voorwerpen over hebben en er toch niets mee doen? Hoe meer verschillende ik heb, hoe meer mogelijkheden ik heb om in kleinere groepjes (of soms individueel) te laten werken.

Ik ruil ook met leerlingen: ik heb een voorraad eeuwigdurende kalenders met Gruß aus dem Schwarzwald. Als leerlingen iets leuks thuis vinden (of bij opa/oma) voor in mijn ‚museum‘ ruil ik dat met hen voor een kalender. Dat geldt natuurlijk ook voor collega’s Duits overal in Nederland: ik ruil graag tegen een van mijn kalenders uit het Schwarzwald!

Heeft u iets voor onze school? U kunt het op (laten) sturen naar ISW Poeldijk, t.a.v. H. Pieterson, Irenestraat 35, 2685CA, Poeldijk.

(Omdat ik oud en nieuw graag combineer in lessen, zoek ik ook nog oude diaserie’s).

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.