Al een tijdje heeft DER SPIEGEL ook een eigen jeugdtijdschrift, dat we bij ons op school nu ook geabonneerd hebben: Dein Spiegel.  Het verschijnt elke maand en richt zich qua taal en onderwerpen duidelijk op de leeftijd van 8 tot 12. Het gaat over dieren, bijzondere uitvindingen en prestaties (ook van kinderen), trends in de „grotemensenwereld“ enzovoort. Het blad pakt ook politieke of religieuze onderwerpen op. Zo stond er een mooi verhaal over waar de Piratenpartei nu vandaan kwam. Ook een uitgebreid artikel in vraag- en antwoordvorm over hoe het zit met het islamitische geloof. Het mooie is dat het taalgebruik vrij eenvoudig is en de artikelen mooi opgemaakt worden.

Wij gebruiken het blad op school voor allerlei doeleinden. Even een tekstje uit kopiëren voor de onderbouw om te lezen, voor gebruik in een toets of voor de vierdeklassers om Duits-Nederlands te vertalen.  Dat vertalen is weer eens een andere manier om aan leesvaardigheid en woordverwerving te doen. We laten dit altijd „onder onze ogen“ in tweetallen doen waarbij de sport is dat ze het woordenboek zo min mogelijk gebruiken. Zo leggen ze veel aan elkaar uit. Je zult zien dat ze de onderwerpen vaak makkelijk vinden (dat is dan weer een meevallertje voor ze) en het Duits aan het begin van klas 4 soms nog lastig vinden. Door te vertalen ervaren ze echt hoe woorden en zinnen in elkaar zitten en dat vertalen niet hetzelfde is als het omzetten van woorden. Denk bijvoorbeeld aan de vertaling „men“ overal waar „man“ staat in de tekst waardoor de Nederlandse vertaling veel te formeel wordt. Aan het einde van klas 4 is het dan mooi genoeg geweest voor ze met Dein Spiegel, ze zijn de onderwerpen dan echt wel ontgroeid op het niveau waarop ze in Dein Spiegel behandeld worden. Hoewel, met dat artikel over de Piratenpartei kon ik een 4-VWOer die belangstelling heeft voor politiek en het daar in zijn spreektoets over wilde hebben een groot plezier doen. Warm aanbevolen dus, dit tijdschrift.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.