YouTube is een aardige graadmeter of iets populair is „onder de jeugd“. Bij „Allein gegen die Zeit“ is dat duidelijk het geval, gezien de vele filmpjes en reacties: „Kika ist eigentlich voll kindisch aber die serie ist hamma“ luidde een van de reacties op YouTube over deze TV-serie op het Kinderkanal van ARD/ZDF Kika.

De actieserie is uitgezonden in 2010, werd een grote hit en sleepte en passant een berg prijzen binnen. En het helpt ook dat een van de acteurs behoorlijk lijkt op Justin Bieber, de meidentienerafgod van het moment. Het leuke nieuws is dat je alle 13 delen op YouTube kunt bekijken (geüpload door fans) en als gevolg van mijn kindische Begeisterung tijdens een vakantiedagje opeens 01.45 op het klokje van mijn PC zag….  Kortom: Best een spannende serie!!

Het verhaal

Een vijftal  kids moet nablijven op school, terwijl een paar deuren verder in de gang de nablijfdocent nog een scheikundeklas onder zijn hoede heeft. En dan wordt de school bestormd door gemaskerde types in zwarte kleding en hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Ze zijn uit op de vader van een van de nieuwe jongens op school. Die blijkt behalve leraar ook uitvinder te zijn.  Zijn uitvinding is het doelwit van de boeven en van personen in de hoogste kringen. Zelfs de politie zit in het complot. Maar ze hebben allemaal niet gerekend met de doortastendheid van onze jongens en meiden…

Bijzonderheden

De serie wordt in ‚realtime‘ verteld, als een race tegen de klok in de stijl van de Amerikaanse serie 24. Prettig vond ik dat er weliswaar snel, maar vaak ook duidelijk gesproken wordt. Er zijn veel spannende, maar ook grappige en ontroerende scenes en de karakters krijgen ook een beetje kleur, anders dan in veel wat simpeler kinderseries. Het camerawerk vond ik erg goed. De dialogen zijn goed gescript, er zitten ‚coole‘ onliners bij zonder dat het daarom zo nodig telkens moet gaan.

Of ik daar in mijn lessen 13 keer 25 minuten voor vrij zou maken?

Waarschijnlijk toch niet, maar een aantal delen lijken me best aardig. Enthousiaste leerlingen kunnen op YouTube de andere delen makkelijk vinden. Eén kritiekpunt heb ik wel: Het verhaal wordt mijns inziens een beetje „gerekt“.  Je zou ook een aantal delen tussenin kunnen weglaten en het laatste deel nog kunnen laten zien. Want je wil toch weten hoe het goed afloopt, toch? Op een gegeven moment heb je het gevoel dat de kids zich nu in totaal 100 keer achter een deur, pilaar, onder een tafel of waar dan ook verstopt hebben en dat de boeven nu wel stuitend dom zijn. Het blijft een kinderserie voor pakweg 8-10 jarigen, maar hij oogt niet zo, ook vanwege de ontluikende liefde tussen onze helden, die galant mee verteld wordt.

Voor welke klassen?

Qua leeftijdsgroep is dit iets voor onze brugklassers en tweedeklassers, maar ik vrees dat hun talenkennis te gering is om de Duitse taal in de serie bij te kunnen houden. De actie is zo overduidelijk aanwezig dat je hem ook zonder taal vrij goed zou kunnen volgen. Maar ik heb dan altijd het gevoel dat het rendement dan te beperkt is: „Hé, een leuke serie uit Duitsland“ en „Ik verstond dat hij zei: „Hallo Leo“ enzovoort. Daarom zou ik hem eerder in klas 3HV uitproberen, een beetje in het midden of einde van het schooljaar. Ik leg vaak uit dat het verhaal voor hen aan de simpele kant is, maar dat het Duits voor hen juist weer pittig is.

DVD?

Zoals zo vaak kunnen wij als Deutschlehrer im Ausland wel van de DVD genieten, maar… zonder ondertiteling.  (Ondertiteling kost veel geld en als de markt niet aantrekkelijk genoeg is, komt die er niet. En om een jeugdfilm of een serie te kunnen verkopen naar het buitenland is het slimmer om hem in het Engels te ondertitelen, zodat buitenlandse inkopers hem makkelijker oppikken. )

Website en vervolg

De serie heeft een speciale site, waarop je interviews kunt zien met de acteurs,korte beschrijvingen van alle afleveringen, foto’s enzovoort: www.agdz.de Inmiddels is een tweede reeks opgenomen.

Deel 1

Meteen even naar deel 1 kijken? Die vond ik hier op YouTube

0 thoughts on “Vette serie: „Allein gegen die Zeit“

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.