Beste collega’s,

Elk jaar begin ik al vroeg in het jaar met het trainen van het eindexamen (vmbo-tl). Toch vallen de resultaten na het examen enigszins tegen. Mijn groep en ik hebben ons voorgenomen om dit jaar op of boven het landelijk gemiddelde uit te komen. Mijn vraag aan jullie:  Hoe bereiden jullie de leerlingen voor op het eindexamen?

Vriendelijke groeten, Kees Barnhoorn

6 thoughts on “Voorbereiden examen vmbo-tl

 • 30. Oktober 2010 um 07:44
  Permalink

  Ik doe in de laatste weken een keer een examen maken, verder niet. Zit ook altijd rond het landelijk gemiddelde, net erboven, net eronder. Mijns inziens stomp je lln. af door te vaak examens te oefenen.

  Antworten
 • 12. November 2010 um 13:12
  Permalink

  Hoi Kees,

  Waar ik een vaste opdracht van gemaakt heb (beginnend in klas 2), is dat leerlingen een Duitse tekst op het internet zoeken en bij elke tekst maken ze een woordenlijst van moeilijke woorden en formuleren ze 5 vragen bij de tekst. Ik merk dat mijn leerlingen die dit vorig jaar in klas 2 gedaan hebben, in klas 3 al veel minder moeite hebben met het lezen van lange teksten.

  Als ik je interesse hebt gewekt, dan stuur je maar een mailtje. Dan zal ik wat meer uitleg geven.

  Groeten,

  Wilmar

  Antworten
 • 4. Dezember 2010 um 21:30
  Permalink

  Hoi Kees,
  In de eindexamenklassen gebruiken we geen leergang meer, maar gebruiken we veel tekstmateriaal van internet voor alle vaardigheden. We bewerken dit tekstmateriaal tot oefeningen voor spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid, leesvaardigheid en zelfs luistervaardigheid. Voor elke vaardigheid is een tekst met een actueel onderwerp uitgangspunt. Op deze manier lezen leerlingen veel verschillende teksten. In verband met copyright is het tekstmateriaal alleen voor eigen gebruik. In maart geef ik over deze manier van werken een presentatie in Lunteren. Het bewerken van teksten kost weinig tijd.

  Antworten

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.