In Monnickendam bevindt zich een klein, particulier museum over de geschiedenis van de DDR. Gepresenteerd in 13 vitrines, vertellen voorwerpen over leven, werken en politiek in de DDR (1949-1990). Het kleine, particuliere museum bezit een uitgebreide collectie consumentenartikelen, officiele documenten (van bij voorbeeld de SED, de grensbewaking en de Stasi), medailles, brochures en foto’s. Daarnaast zijn meer persoonlijke herinneringen te vinden die laten zien hoe DDR-burgers zich door de staatsbureaucratie een weg baanden

Het DDR-Museum komt voort uit de privé-verzameling van Friso en Thea de Zeeuw. In 1989, onmiddellijk na de val de muur, kochten zij bij een markstalletje onder de Brandenburger Tor een eremedaille en een pet. Het was het begin van een omvangrijke verzameling. Zoals het eigenlijk hoort, liep de hobby uit de hand.

De collectie is in 2000 ondergebracht in de onafhankelijke stichting DDR Collectie die ook het museum exploiteert. De stichting heeft tot doel kennis over de DDR te verbreiden en te verdiepen. En die daartoe contacten onderhoudt met instellingen en personen die vergelijkbare doelstellingen nastreven. Dat gaat van het Duitsland-Instituut te Amsterdam tot de Verein für DDR Alltagskultur in Berlijn.

Meer informatie: http://www.ddr-museum.nl

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.