Uitgeverij Eenvoudig Communiceren maakt sinds 15 jaar boeken en kranten in eenvoudige taal voor mensen die moeite hebben met lezen. In Nederland zijn dat anderhalf miljoen mensen. Zij zijn een paar jaar geleden op de Frankfurter Buchmesse benaderd door vertegenwoordigers van bibliotheken met het verzoek mee te helpen aan het opzetten van een krant voor laaggeletterden in Duitsland.

En zo is de Klar & Deutlich ontstaan. Vanuit een nieuwe uitgeverij: „Spass am Lesen Verlag“. Vervolgens kregen ze vanuit het onderwijs het verzoek de krant ook in Nederland aan te bieden.

„De krant Klar & Deutlich biedt, naast nieuws en achtergronden, artikelen over sport, gezondheid en vrije tijd. De korte begrijpelijke teksten en de heldere vormgeving maken de krant makkelijker te lezen dan een ‚gewone‘ Duitse krant. Dat kan de leesschroom bij de beginnende leerling aanzienlijk verminderen. De actualiteiten lenen zich uitstekend voor een discussie in de klas of voor een spreekbeurt.

EenvoiuDe krant wordt in Duitsland gemaakt door Duitse journalisten, bevat Duits binnenlands nieuws en interviews met Duitse mensen. Daarmee geeft de krant de leerlingen een goed beeld van de Duitse maatschappij. In Duitsland wordt de krant gebruikt bij het onderwijs aan mensen met een laag leesniveau. De krant verschijnt 6 keer per schooljaar en telt 12 pagina’s op tabloidformaat. Een groepsabonnement van 15 exemplaren kost voor een schooljaar € 225,-. Daarvoor krijgt de docent 6 keer (september, oktober,  december,  februari, april en juni) aan het begin van iedere maand 15 kranten toegestuurd.“

Zie ook http://www.eenvoudigcommuniceren.nl
Meer info: Marianne Verhallen m.verhallen@eenvoudigcommuniceren.nl of 020 520 60 70 (niet op woensdag).

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.