Muziekreis door het Berlijn van toen en nu

door: Evelyne Levêke, 2010 (2e druk)

Berlijn en muziek is een fascinerend onderwerp. Net als Berlijn zelf. Als er iemand als vertolkster van het oer-Berlijns levenslied gold was het wel Claire Waldoff (1884-1957). Zij zong „Das war sein Milljöh“, hét lied over over Heinrich Zille. Ook al zo’n oer-Berlijns fenomeen met zijn tekeningen en foto’s van het gewone arbeidersbestaan. Het lied is destijds geschreven door Willi Kollo. Ook al zo’n bekende Berlijner, zou je denken. Zoon van de beroemde Walter Kollo, samen goed voor tientallen Berlin-Schlagers. Maar goed, Claire Waldoff kwam toch echt uit de Ruhrpott, Zille uit Sachsen en de Kollo’s, die kwamen uit Oost-Pruisen… In de Melting Pot Berlijn werden ze allemaal… Berlijns!

Voor mij ligt het gelijknamige rode boekje (!) op A5-formaat, dat ik onlangs met veel plezier in één moeite uitlas. Het is een initiatief van Evelyne Levêke, die – zoals zij zelf aangeeft – toevallig in het historische Clärchens Ballhaus belandde en opeens op het idee kwam dat anderen dit móesten zien en dat dat het leukst zou zijn als onderdeel van een muzikale tour door het Berlijn van toen en nu. Zo gezegd, zo gedaan. Op www.musikinberlin.com biedt Levêke allerlei begeleide tour-mogelijkheden aan. Het boek is in feite de basis en de achtergrondinformatie van deze muzikale excursies. Levêke nam contact op met historica Leonor Jonker, die er dit 190 pagina’s tellende boek over schreef.

Lees de complete recensie hier op de communitypagina Vakliteratuur

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.